KOSZYK JEST
PUSTY

Stratyfikacja nasion

lut12

Stratyfikacja nasion

Na czym polega stratyfikacja nasion?

      Nasiona cechuje określone dla danego gatunku stan spoczynku. Wieloma czynnikami wpływającymi na kiełkowanie mogą być: twarda skorupa nasienna nieprzepuszczalna dla wody, hormony blokujące kiełkowanie, słabo dojrzały zarodek lub niekorzystne warunki. Aby przyspieszyć u niektórych gatunków letarg, stosuje się zabiegi naśladujące procesy w przyrodzie m.in. wystawianie na chłód i wilgość. Taką czynność przysposobienia nasion do siewu nazywamy stratyfikacją. Na takie przełamanie barier i skrócenia okresu spoczynku potrzebują jej przede wszystkim drzewa i krzewy, ale również byliny np. konwalia, piwonia, tojad, lawenda, goryczka, ciemiernik. Stratyfikacja jest zabiegiem koniecznym dla odbycia się w nasieniu procesów biochemicznych, a niekiedy i wzrostowych, które muszą poprzedzić jego skiełkowanie. Wpływ temperatury, jej wysokość i czas działania jest różny dla poszczególnych gatunków. Technika stratyfikacji jest w zasadzie prosta. Nasiona mieszamy ze „świeżym” piaskiem, tzn. tak wilgotnym, że przy ściśnięciu w dłoni zwilża ją, lecz nie można z niego wycisnąć kropli wody. Najbardziej skuteczne temperatury stratyfikacji mieszczą się w granicach 2-8`C. Nasiona pewnych gatunków drzew reagują korzystnie na niskie temperatury, poniżej 0`C. Taki zabieg pomoże także kiełkowaniu rodgersji, róży, kielichowca, grójecznika, kolkwicji, trzmieliny, żywotnika, i jodły. Długość okresu stratyfikacji zależy przede wszystkim od właściwości danego gatunku, wysokości temperatury, w jakiej przechowujemy nasiona, oraz od wilgotności piasku. Nasiona tego samego gatunku w jednym roku mogą być bardziej podatne na przemiany niż w innym i zależnie od tego czynność przygotowania do siewu przebiega łatwo, bądź trudniej.

    

 

 

lut  12
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl